Adrià Recasens, Personatge Català de l'Any 2024🏆
Mariola Dinarès (3Cat), Montserrat Rigall (Ràdio 4), Àurea Rodríguez ('Antes muerta que sin IA') i Xantal Llavina (Catalunya Ràdio) han estat guardonades ex aequo com a Millor Divulgadora Catalana
Adrià Recasens Continente, escollit Personatge Català de l'Any als Premis Parèntesi 2024🏆:
Mariola Dinarès (3Cat), Montserrat Rigall (Ràdio 4), Àurea Rodríguez ('Antes muerta que sin IA') i Xantal Llavina (Catalunya Ràdio) han estat guardonades ex aequo com a Millor Divulgadora Catalana
Adrià Recasens Continente
Personatge Català de l'Any
Adrià Recasens Continente (Barcelona, 1990) ha esdevingut una figura destacada en el camp de la IA i la visió per computador. Treballa a Londres per a l’equip de Gemini, la IA de Google, on lidera projectes innovadors multimodals vinculats a l’àudio. La seva recerca actual a Google DeepMind se centra en l’aprenentatge multimodal, la comprensió de xarxes neuronals i el descobriment de conceptes visuals. Recasens es va formar a la Universitat Politècnica i al MIT de Boston.
Ex aequo
Mariola Dinarès, Xantal Llavina, Montserrat Rigall i Àurea Rodríguez
Millor Divulgadora Catalana
A Mariola Dinarès, per acostar la IA a un públic generalista i en català des dels micròfons de 3Cat al programa ‘Popap‘. El seu format divulgatiu, que inclou videopodcast, ha permès anar més enllà i entendre com podem utilitzar aquestes tecnologies en el dia a dia.
A Xantal Llavina, per la seva activitat divulgadora a la ràdio, la televisió i les xarxes socials, donant veu a professionals de la tecnologia i l’emprenedoria, focalitzant en la dimensió humana dels innovadors d’aquests sectors.
A Montserrat Rigall, per combinar rigorositat i visió a l’hora de plantejar els reptes i oportunitats de la IA i com aquesta revolució transformarà l’ofici periodístic. Exerceix el seu mestratge a RTVE i la Universitat Autònoma de Barcelona.
A Àurea Rodríguez, per transmetre amb un to optimista i informal, però sempre des de la visió del feminisme algorítmic, la transformació tecnològica que implica la intel·ligència artificial generativa. Tot això queda palès al llibre ‘Antes muerta que sin IA’ i també al projecte ‘Mamaverso’.
UPF I SÓNAR
+RAIN Film Fest
Millor Projecte Català
Per la seva proposta original i pionera, esdevenint el primer festival internacional de cinema generat amb IA d’Europa. L’aliança de la Universitat Pompeu Fabra i el festival Sónar ha permès crear un espai de reflexió i debat al voltant de les noves eines d’IA i les possibilitats narratives que obren, convidant a rellevants professionals del sector audiovisual i de la IA a Barcelona.
Ex aequo
El Punt Avui
Newsletter Artificial (LV)
Millor Projecte Mèdia Català
A ‘El Punt Avui’, per l’opció del mitjà d’introduir la informació de la IA en la seva edició de paper i digital, entenent que és un dels temes rellevants del nostre temps. La seva aposta per continguts d’anàlisi també contrasta amb la visió dominant als mitjans de comunicació tradicionals més centrats en l’anècdota o la visió de la por.
A la newsletter “Artificial”, del periodista Francesc Bracero, distribuïda pels canals digitals de ‘La Vanguardia’, i que setmanalment és capaç d’aprofundir de manera planera i rigorosa els aspectes més rellevants de l’actualitat del món de la IA.
(Avui destaquem)
Entrem en una etapa de reptes i aprenentatges. L’equilibri entre tecnologia i humanitat serà crucial per determinar la direcció del món en les properes dècades. Les decisions que prenem avui s’han d’orientar a construir un futur inclusiu, ètic i sostenible.
D’agents personalitzats a regulacions globals: el 2025 serà l’any en què la intel·ligència artificial redefinirà la nostra relació amb la tecnologia.
Els cursos ofereixen una excel·lent oportunitat per iniciar-se en el món de la IA, adaptant-se a diferents nivells de coneixement i àrees d’interès.
El seu ús ofereix aplicacions pràctiques en àrees com la producció de contingut, l’atenció automatitzada i els assistents virtuals.
No es tracta de fer-ho tot automàticament, sinó d’eliminar barreres que actualment compliquen la feina i alenteixen els fluxos, com la revisió manual de continguts o les discrepàncies en l’estil.
Subscriu-te i no et perdis res.
1 (IA)
1.1. 🤖 Intel·ligència artificial i xatbots: què en podem esperar?
2 (Tecnologia)
2.2. 🛰 L’Edusat Challenge porta l’estudi d’imatges satel·litàries a les aules catalanes.
2.3. 😮 Com han canviat les xarxes socials durant el 2024?
3 (Noms propis)
3.1. Àlex Casanovas: “La principal amenaça del doblatge és la intel·ligència artificial”.
3.2. Valia Kaimaki relleva Vicent Partal al capdavant de l’European Journalism Centre.
3.3. Juli Ponce: “És possible l’encaix entre l’humà i la IA, però el risc que cal evitar és que tinguem el pitjor de les màquines i el pitjor dels humans”.
4 (MÈDia)
4.1. 📺 TV3 és líder d’audiència per 15è any consecutiu.
4.2. 📉 Nou mínim històric de consum de televisió tradicional el 2024.
5 (Recomanem)
Polonès, neerlandès o català: qui està més avançat en la IA de veu?
🎥 Vídeo de Metadata: La comunitat catalanoparlant és una de les més actives a la xarxa des de la popularització d’internet als anys 90. Aquesta vitalitat ha fet que el català despunti com a llengua mitjana d’Europa en els models de llenguatge estès i en els xatbots generatius, que s’entrenen amb el contingut disponible a la xarxa, tot i que té menys presència en els assistents de veu tradicionals, com Siri o Alexa.